Chinese Geneeskunde

Acupunctuur - Moxa

Acupunctuur is de westerse landen de meest bekendste therapievorm van de Traditionele Chinese geneeskunde. Al in oudste Chinese literatuur (1200 voor Christus) wordt er geschreven over acupunctuur, waardoor de verwachting is dat deze kennis en kunde al veel langer werd toegepast.

De naalden waren in die tijd niet van metaal maar van steen. Het westen kwam in aanraking met de Chinese Geneeskunde doordat er een handelsverbinding rond 1500 na christus werd gecreëerd. De Portugezen waren de eersten die zich in China mochten vestigen en de Chinese Cultuur mochten bestuderen. Zodoende werd door een Jezuiten priester geschreven over een bijzondere vorm van geneeskunst “de acupunctuur”. Naarmate er meer landen zich mochten vestigen volgde er ook meer literatuur in het westen over deze geneeswijze. Zowel Frankrijk als Duitsland publiceerde veel standaard werken over acupunctuur en er ontstonden zelfs speciaal op acupunctuur gerichte tijdschriften.

Therapie

Acupunctuur therapie

Acupunctuur therapie bestaat uit verschillende disciplines, die losstaand of gecombineerd kunnen worden toegepast. Dit zijn :

  1. Naald therapie Dit is wat hier bekend staat als Acupuntuur. Acu betekent naald en punctuur staat voor het prikken. Het maakt gebruik van stalen of gouden/zilveren naalden (steriel en eenmalig in gebruik) die worden geplaatst op meridiaanpunten of pijnpunten om de energieën van het lichaam weer in balans te brengen.
  2. Bloed therapie Is een onderdeel van de naald therapie waarbij met een zeven of vijfnaald wordt geprikt. Deze naald wordt aan een klein hamertje bevestigd die door te prikken de huid beschadigd waardoor er een beetje bloed vrijkomt. Het vrijkomen van bloed zorgt ervoor dat de vervuilde energie (sha) naar buiten kan en de bloed stagnatie wordt opgelost of er hitte wordt verdreven.
  3. Moxa therapie bestaat uit het gebruik van “bijvoetkruid” dat in de vorm van koontjes of sigaren in brand wordt gestoken en boven of op de huid wordt gebracht. Hierdoor wordt er warmte aan het lichaam toegevoegd via meridiaanpunten, pijnpunten of een deel van het lichaam (regio/gebied). Dit maakt het uitermate geschikt voor koude problemen of mensen die erg vermoeid of zwak zijn. Het kan zeer goed worden gecombineerd met de naaldtherapie. Tegenwoordig wordt er ook gebruik gemaakt van pleisters en lampen die een vergelijkende werking hebben als de originele Moxa.
  4. Cupping therapie bestaat uit het plaatsen van zogenoemde Cups. Dit zijn holle glazen, potten of bamboebekers die worden verwarmd en op de huid geplaatst. Door het verwarmen ontstaat een vacuum waardoor na plaatsing op de huid, de huid en onderliggend weefsel in de cup wordt getrokken. Het stimuleert de bloedsomloop en heft stagnaties en blokkades op. Het kan gecombineerd worden gebruikt met moxa, een naalden of nadat de huid op een bloedende manier is geprikt. Het plaatsen van Cups geeft blauwe plekken op het lichaam die niet pijnlijk zijn en normaal gesproken binnen 5 dagen zijn weggetrokken.
  5. Magneet therapie Deze vorm van therapie ontwikkelde zich uit het toepassen van edelstenen en metalen. De Chinesen ontdekten dat sommige metalen een kracht hadden die wij magnetisme noemen. Door het plaatsen van kleine stukjes magnetisch metaal op meridiaan- of pijnpunten of lichaamsgebieden ontdekte ze haar helende werking. Dit gebeurde zo rond 700 v. Christus. Tegenwoordig worden er geen kleine steentjes meer gebruikt maar magneetjes of magneetstrips van verschillende magnetische sterkte die op eenzelfde manier worden toegepast. De magneetjes blijven circa 5 dagen op deze plaats zitten worden daarna een dag verwijderd, waarna er weer nieuwe worden aangebracht. Het heeft net als moxa het voordeel dat het energie kan toevoegen en net als het gebruik van permanent naalden dat er een constante behandeling kan worden verkregen.