Mediche qi-chong

Kruiden Therapie

Kruiden therapie is net als de medische qi-gong, acupunctuur en massage therapie een tak van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Na qi-gong is dit de oudst bekende geneesmethode in China.

De kennis dateert al van 3000 v. Christus. De kruiden therapie op zich heeft de basis gelegd voor de moderne Farmaceutische industrie. Deze industrietak, waar miljarden in omgaan, zoeken nog steeds naar nieuwe medicijnen en werkzame stoffen uit andere culturen (zoals Amazone gebied) en andere geneeswijzen (zoals de Ayurvedische, de Tibetaanse en Chinese geneeskunde). Anders dan het westerse gebruik van medicatie welke uitgaat van de biochemische werking van stofjes, gaat de Chinese kruidengeneeskunde uit van de energetische werking. Dat dit erg complex, uitgebreid en diverse onderdelen bevat geeft al aan dat voor deze tak van geneeskunde jarenlange studie noodzakelijk is. Echter de moderne opleidingen werken met losse kruiden of standaard kruidenformules. Wat het gemakkelijker maakt om toe te passen als therapie, ondersteuning van de andere therapievormen of als ziektepreventie.

Voedingsmiddelen of medicijn?

Relatie kruiden en voeding

Het is erg moeilijk om onderscheid te maken tussen voeding en kruiden. Wanneer zijn voedingsmiddelen voeding en wanneer medicijn? Wat als je kruiden toevoegt aan voeding? Ook hier in het westen kennen we het spreekwoord “je bent wat je eet”. De kruidengeneeskunde gaat in 1e instantie uit van de basiskennis van voeding. Door het aanpassen van voeding kunnen gezondheidsproblemen op een simpele manier worden opgelost en voorkomen. Dit maakt dan ook dat voedingsleer valt onder ziektepreventie.