Wie is Harry Ruhe?

Wie is de Barefoot Doctor?

Mijn naam is Harry Ruhe en ik ben sinds 2006 woonachtig in de Kwakel na te zijn verhuisd vanuit Amsterdam. Door het “toeval” of hoe je het wilt noemen, kwam ik aanraking met het Chinese gezondheid leer. Vanwege een voetbalblessure besloot ik les te nemen in Tai Ji. Dit beviel me erg goed, ik voelde me sterker en helderder.

De Taiji wekte veel interesse in de Chinese manier van denken en doen. Om hierover meer te weten te komen ben ik me gaan verdiepen in de Chinese bewegingsleer en belandde bij de Chinese geneeskunde. Een combinatie van beide vond ik in de Bocam opleiding te Roozendaal. Tegelijkertijd volgde ik qigong lessen bij Rene Goris in Amsterdam. Allereerst in E-mei Qigong en later in de Zhong Wuji Gong.

Nadat Rene Goris besloot een opleiding qi-gong docent en therapeut te starten onder naam van het “Oriental College” (OC), besloot ik deze te gaan volgen en ben ik gestopt met de Bocam opleiding. Bij het OC behaalde ik het instructeurs diploma in 2002.

Het therapeut gedeelte was tijdens de opleiding bij het O.C. erg ondergeschikt geweest. Dit maakte dat de Acupunctuur en Tuina massage opleiding bij Hwa To University een goede aanvulling vormde op de bij de O.C. gevolgde Qi-gong opleiding.

Tijdens de opleiding ben ik therapie gaan geven aan vrienden en bekenden, wat zich uitbreidde tot het starten van een praktijk in mei 2007. Na het behalen van het diploma medische westerse basiskennis bij Qing Bai in 2007 volgde de aansluiting bij de beroepsvereniging Zhong, zodat voor Cliënten ook vergoeding mogelijk was. 

Op dit moment focus ik me op het integreren van de 3 schatten, lichaam, emotie en geest. Vanuit het bewust maken van het lichaam spreek je het zelfhelend vermogen aan wat helpt bij het herstel van de klachten. Sinds 2019 les geef ik les in Tuina massage op de school van Total Health. Het lesgeven en gericht volgen van nascholingen en opleidingen helpen mij in het streven naar een optimaal herstel voor de clienten.

Wat is Harry Ruhe?

Wat is een Barefoot Doctor?

De uitleg van de term houdt verband met mijn doelstelling tot het leiden van deze praktijk.
“De Barefoot Doctor” komt voort uit een chinees concept dat ontstond na de culturele revolutie in de jaren 50. Tijdens deze periode was er een chronisch tekort aan geschoolde medische zorg. Om dit te ondervangen werden er zogenoemde “Barefoot Doctors” opgeleid. Na een intensieve en relatief korte scholing werden de Barefoot Doctors erop uit gestuurd om zorg te bieden aan de mensen op het platteland. Ze reisden door het land van dorp naar dorp en boden hulp die bestond uit het zetten van botten, kleine operaties, verhelpen lichamelijke klachten, hulp en inleiden van bevallingen etc.

De weinige hulpmiddelen die voor de Chinese geneeskunde nodig zijn maakte dit mogelijk. Naast een handboek bestond de uitrusting uit een operatieset, acupunctuurnaalden, moxa en kruiden. Verder werd er naast de uitrusting ook gebruik gemaakt van massage, lokaal aanwezige kruiden (als medicijn/kompressen ed.) en bewegingsoefeningen en voedingsadviezen.

Op dit moment is de Chinese gezondheidszorg nog steeds grotendeels afhankelijk van de in de jaren 50 circa 200.000 opgeleide Barefoot Doctors.

Vanuit dit principe ontwikkelde zich mijn doelstelling om mensen te helpen door gebruik te maken van simpele technieken (massage en oefeningen) en beperkte hulpmiddelen (naalden en kruiden) en persoonlijke adviezen (zelfmassage, oefeningen, voeding en leefstijl). Waarbij de mogelijkheid er is dit te doen vanuit de eigen leef- en/of werkomgeving. Met als doel “het verbeteren van de kwaliteit van leven”.

Waar is de kennis opgedaan?

Opleidingen

Jaar
Opleiding
Type Certificaat
2023
Healer – Resonance
2021
Lichaamsgericht coachen – Positive Touch
2017-2021
Engaging Vitality – Qing Bai
2017-2018
Focussing – Holos academy
2015-2016
Shen acupuncture – International Lectures
2015-2016
Medische basiskennis aanvulling CPION accreditatie – School voor Homeopatie
2012-2015
Reader, energetisch werk – Resonance
Certificiaat
2007
Medische basiskennis, Qing Bai, Amersfoort
Diploma
2002-2005
Acupunctuur, Hwa To University, Zaandam
Diploma
2002-2004
Tuina-Massage, Hwa To University, Zaandam
Diploma
1997-2002
Qi-gong, Oriëntal College, Amsterdam
Diploma instructeur
1996
Qi-gong, BOCAM, Roozendaal
1e jaar certificaat
1991-1993
AVBB aannemersopleiding, KOB Amsterdam
Diploma
1988
Propadeuse Maatschappijleer
Lerarenopleiding Ma/Eng, Inholland Diemen
1986
H.T.S. bedrijfskunde, Hogeschool Bergen
1982-1987
M.T.S. bouwkunde, Patremonium, Amsterdam
Diploma
1978-1982
M.A.V.O., Thomas van.Aquino, Uithoorn
Diploma

Onze aansluitingen

Nascholing en trainingen

Voor nascholing en trainingen geld vanuit de beroepsvereniging zhong een verplichting van minimaal 6 dagen per jaar opgebouwd uit 4 dagen gericht op chinese geneeskunde, 1 dag westers medisch, EHBO en 1 dag ondersteunend naar keuze.

In verband met de grote hoeveelheid gevolgde nascholingen/trainingen zijn deze niet vernoemd op de site.